Zamieszczone przez PiterNZ
OCTAVIA 1.2 TSI 105KM - nowość 2010 roku !
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez rkbZobaczy sie, bo to czesi ten silnik wymyslili i tez w mlada go robia dla calej grupyzmodyfikowane stare dobre 1.2....
Wg mojej wiedzy i opisu silnika na stronie vw oraz dziennikarzy jest to całkiem nowa konstrukcja, w tym momęcie najbardziej zaawansowana technicznie ze wszystkic jednostek serii TSI.
Co do 1.2 TSI w Passacie, zgadza się.. w innych źródłach także mówią, że bedzie to bazowa i podstawowa jednostka. W sumie nic dziwnego, zastąpij 1.6MPI o podobnej mocy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysiek83wprZamieszczone przez rkbZobaczy sie, bo to czesi ten silnik wymyslili i tez w mlada go robia dla calej grupyzmodyfikowane stare dobre 1.2....
Wg mojej wiedzy i opisu silnika na stronie vw oraz dziennikarzy jest to całkiem nowa konstrukcja, w tym momęcie najbardziej zaawansowana technicznie ze wszystkic jednostek serii TSI.
Co do 1.2 TSI w Passacie, zgadza się.. w innych źródłach także mówią, że bedzie to bazowa i podstawowa jednostka. W sumie nic dziwnego, zastąpij 1.6MPI o podobnej mocy
dzisiaj też czytałem, że 1,6 ma jeszcze zostać w passacie (równolegle z 1,2), to jest jednak silnik nie do zdarciasaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Co do trwalości, to wszystko spekulacje. Może powiem rzecz oczywistą ale dla niektorych może wydać się szokująca.
Turbosprężarka przy zachowaniu wlaściwiej eksploatacji i obchodzeniu się należytym jest zaprojektowana i powinna wytrzymać bez reeneracji w od 200 do 250 tys km w zależności od producentów. Więc jeśli ktoś boi się turbo to może nie ma wiedzy?. Inna sprawa, że większość usterek w tym ukladzie powodują właśnie sami kierowcy : )
Komentarz
-
-
Na blogu silnika, stronie gdzie link sie przewijal w tym topicu po analizie wynika ze silnik jest zrobiony na "nie do zajechania", mam na mysli 8V, male tarcia, lancuch zamiast paska - o ile tez sie nie myle brak zmiennych faz rozrzadu itp. To ma byc silnik do miasta i o ile w ogole mozna mowic ze silniki z turbo nadaja sie tylko i wylacznie do miejskiej jazdy po zakupy to moze to bedzie strzal w dziesiatke. Gdzies w prasie bylo tez ze wyeliminowali w 1.2 jakies czynniki powodujace choroby 1.4 i 1.8 TSI, ale ile w tym prawdy czas pokaze.
Jesli wieśwagen faktycznie chce olac silniki wolnossace to musza miec cos dla niedzielnych jezdzacych tylko do pracy, hipermarketu. ew kosciola
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez krzysiek83wprWięc jeśli ktoś boi się turbo to może nie ma wiedzy?Turbina jest fajna i tyle, tylko trzeba jezdzic z glowa
Komentarz
-
-
ja po swojej tubinie wime ze to wytzrymała bastia jak sie o nia dba moja ma ponad 290 tys nalatane jest prawidłowo rogrzwana i chłodzona i dalej lata bez zadnej regeneracji cyz wyminy. wszystko kwestia dbałosci o nia. a frajda nieziemskaBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez rkbzmienna geometria to ZŁO :lol:Zamieszczone przez szkodaniestety, trudno się nie zgodzić.
Komentarz
-
Zamieszczone przez _tm_a nie jeździć jak pipa do 2000RPM i wtedy nie będzie żadnych problemów ze zmienną geometrią :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
taaaaaak... to czymże różni się umiejscowienie turbiny w Octavii, Golfie, Leonie, Toledo, Borze i A3 :?: zamieniam się w słuch 8)Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
to po co powtarzasz zasłyszane bzdury :?: :roll:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez wojciech_:roll: no trudno wszystko co zaslyszane traktowac jako bzdure. A wg Ciebie umiejscowienie i ulozenie turbin w vag jest takie samo??
Octavia II, Golf 5, itd. - te też są zbudowane tak samo.
Komentarz
-
Zamieszczone przez wojciech_No wiec nie wiem, czemu niektorzy twierdza, ze umiejscowienie/ulozenie turbo w octavii 1 tdi sprzyja zapiekaniu sie kierownic. Widocznie, jak wspomnial misiekWAW, to po prostu bzdura. No ale to OTbo odpowiednie silniki są identyczne niezależnie od budy, w których są zamontowane, a że sprężarki są umiejscowione różnie w RÓŻNYCH SILNIKACH to już inna sprawa.
a jeszcze inna to to, jaki wpływ na zapiekanie kierownic ma umiejscowienie sprężarki :roll:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz